Urenregistratiesoftware-vergelijken.nl Vind en vergelijk de beste bedrijfssoftware Klantbeoordeling: 9.1/10

Rittenregistratie met een app

Er zijn altijd aspecten van je werk of baan die je minder leuk vindt. Het bijhouden van het aantal gereden kilometers is daar één van. Toch is het wel belangrijk om de gereden kilometers bij te houden, zonder rittenregistratie kun je wellicht problemen krijgen met zowel je werkgever als de Belastingdienst. Dit kan je flinke geldboetes opleveren. Er bestaan veel verschillende manieren om op een eenvoudige manier de rittenregistratie bij te houden. Met een app natuurlijk, want pen en papier zijn verleden tijd.

Je rittenregistratie op orde

De Belastingdienst kan op elk willekeurig moment jouw rittenregistratie opvragen. Zorg daarom voor een bijgewerkte rittenadministratie. Elke rit die je maakt moet je registreren. De Belastingdienst controleert altijd de juistheid van de rittenregistratie. Dit wordt gedaan aan de hand van bijvoorbeeld (werk)agenda's, garagenota's en routeplanners. Het is dus van belang om alle gereden kilometers nauwkeurig bij te houden.

Eenvoudig met een app

Alles noteren met behulp van pen en papier is eigenlijk wel verleden tijd. Dit doe je natuurlijk met behulp van je smartphone, want die heb je altijd bij je. Er zijn dan ook vele apps beschikbaar voor het bijhouden van je rittenadministratie. Zo zijn er gratis apps verkrijgbaar, maar ook apps waar je een éénmalig bedrag voor moet betalen. Soms is er zelfs een abonnement verbonden aan een app. Het is belangrijk om in je overweging mee te nemen dat je bij de keuze voor een betaalde app vaak meer functies tot je beschikking hebt. Heb je behoefte aan veel verschillende functies of heb je genoeg aan een klein aantal functies. Kortom, kies een rittenregistratie app die bij jou past.

Belangrijke punten voor je rittenadministratie

Met het gebruik van een eenvoudige en overzichtelijke rittenregistratie app kun je aantonen dat je op kalenderjaarbasis niet meer dan vijfhonderd privékilometers rijdt. Daarvoor moet je een app hebben die de mogelijkheid biedt om de volgende punten in te voeren:

Per rit vermeld je dan het volgende

Zakelijke en privékilometers

Reis je van je huisadres naar je werkadres en weer terug, dan moet je er op letten dat je twee verschillende ritten opneemt in de rittenregistratie: de rit van je huisadres naar je werkadres en de rit van je werkadres naar je huisadres. Vermeld dus elke enkele rit.

Als je vanaf je werkadres naar een afspraak rijdt en daarna weer terug naar je werkadres, vermeld je deze twee adressen als vertrek- en aankomstadres, zowel voor de heen- als de terugreis. Ook als je een andere route rijdt naar je werk, dan de gebruikelijke route, moet je dit opnemen in de rittenadministratie.

Rij je tijdens een zakelijke rit privé-omrijkilometers, dan moeten ook deze privékilometers vermeldt worden. Vaak is het wel duidelijk welke rit een privérit is en welke zakelijk. Maar let vooral op bij de ritten met zowel een zakelijk als privé karakter.

Breng je onder werktijd bijvoorbeeld even snel een bezoek aan de huisarts en ga je met de auto heen om tijd te besparen, dan is dat uit zakelijke overweging. Toch wordt dit door de Belastingdienst niet zo beschouwd. Een rit naar een huisadres om een collega op te halen is bijvoorbeeld wel een zakelijke rit.

Denk om de valkuilen!

Er zijn een aantal valkuilen waar je op moet letten voor het bijhouden van de rittenadministratie. Zo moet je er om denken dat je geen schattingen of afrondingen opneemt, wees precies! Er zijn hoge boetes verbonden aan het onvolledig en/of onjuist aanleveren van de rittenregistratie. Naast het bewaren van de rittenregistratie, is het ook van belang andere documenten te bewaren die aantonen waarom welke rit is gemaakt. Voorbeelden zijn: (werk)agenda'€™s, garagenota'€™s en routeplanners. Alleen de registratie van de kilometers is dus niet voldoende.

Products