Urenregistratiesoftware-vergelijken.nl Vind en vergelijk de beste bedrijfssoftware Klantbeoordeling: 9.1/10
michel maldonado - Senior developer
Michel Maldonado
Senior developer
Leestijd 5 minuten
Algemeen

Uurtarief of fixed price, hoe bereken jij je werkzaamheden?

Veel freelancers en zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) krijgen de vraag of ze een uurtarief vragen of een fixed price. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee en wat heeft de voorkeur?

Uurtarief

Van oudsher worden werkzaamheden in een uurtarief uitgedrukt. Je wordt dan betaald voor elk uur dat je werkzaam bent aan de opdracht van de klant (uurtje-factuurtje). Aan de ene kant is dit een handige manier van uitbetalen en krijg je zelf de zekerheid dat je voor ieder uur dat je aan de opdracht gewerkt hebt wordt betaald. Echter kleven er ook enkele nadelen aan het uurtarief. Zo ontvang je ook geen inkomen als je besluit een uur vrij te nemen of als je besluit eens een dag niet te werken. Dit merk je dan ook gelijk in je inkomen.

Aan de andere kant is het vragen van een uurtarief een goede manier wanneer de grootte van de opdracht onduidelijk is of wanneer de klant nog niet precies weet wat de uiteindelijke uitkomst van de opdracht moet zijn. Het vaststellen van een uurtarief is dan een handige manier om niet te weinig betaalt te krijgen voor het vele werk dat je hebt verricht. Het bijhouden van je uren is tegenwoordig gemakkelijk dankzij het gebruik van urenregistratie systemen. Deze systemen werken veelal online, waardoor je overal je tijdregistratie bij kan houden.

Fixed price

Aan de andere kant kan het vooraf vaststellen van een fixed price ook enkele voordelen bieden. Zo is het voordat je aan de opdracht begint dan ook al voor beide partijen duidelijk hoeveel het kost en oplevert. Vooral wanneer je een opdracht aanneemt van een vaste klant kan dit erg aantrekkelijk zijn. Mocht het dan eens voorkomen dat je iets meer uren kwijt bent aan de huidige opdracht, kun je dit altijd weer terugverdienen bij een opdracht die daarna komt. Aan de andere kant is het afspreken van een fixed price risicovol wanneer je de opdracht niet goed in kan schatten. Je loopt dan namelijk het gevaar om veel meer werk te steken in de opdracht dan van te voren is ingeschat. Hierdoor loop je inkomen mis.

Meer informatie voor de ZZP-er

ZZPcentrum.nl is een starters- en informatieportaal voor zzp'ers en freelancers. Volg de laatste ontwikkelingen, zzp opdrachten, artikelen en voorbeelden over alle aspecten van het zelfstandig ondernemen voor een goede start. ZZPcentrum inspireert de zzp'er.

Populaire software

Teamleader Logo

Teamleader

Nog niet genoeg reviews
Bekijk software
Teamleader
Urenregistratie
Yoobi Basic Logo

Yoobi Basic

Cijfer: 8.9
Reviews: 63
Bekijk software
Yoobi
Urenregistratie
DK Uren - Projecten - Agenda Sync (Tip) Logo

DK Uren - Projecten - Agenda Sync (Tip)

Cijfer: 10.0
Reviews: 5
Bekijk software
Digitaal Kantoor
Urenregistratie
Exact Online Uren & Facturen Logo

Exact Online Uren & Facturen

Cijfer: 8.3
Reviews: 827
Bekijk software
Exact Online
Urenregistratie
TimeChimp - Eenvoudige & Complete Urenregistratie (TIP) Logo

TimeChimp - Eenvoudige & Complete Urenregistratie (TIP)

Nog niet genoeg reviews
Bekijk software
TimeChimp
Urenregistratie
Products